Suomi on maailman paras maa. Näin on todistettu useasti kansainvälisissä vertailuissa. Ja suomalainen rakentaminen on maailman huippua. Mutta eletään sitä muuallakin ja jokaisella maalla on omat erikoisuutensa, jotka ulkopuolisille vaikuttavat monesti järjen vastaisilta.

Olemme tähän koonneet muutamia esimerkkejä Suomesta, Isosta Britanniasta ja Espanjasta. Kaikki kolme tyyppimaata sijaitsevat hieman eri ilmastoissa, jotka vaikuttavat rakenteellisiin ratkaisuihin. Katsastamme myös hieman kulttuurillisia eroja, sisustaminen ja preferenssit kodin varustelussa vaihtelevat Euroopan eri puolilla.

Ilmaston aikaansaamia ratkaisuja

Suomessa lämpötilaerot vuositasolla saattavat olla yli 60 astetta. Tämän takia suomalaiset kodit ovat hyvin eristettyjä, keskuslämmitys on normi ja ikkunoista ei pitäisi vetää. Kun Briteissä kehuskellaan kaksi- tai kolmilasi-ikkunoilla, Suomessa nelilasi-ikkunat eivät enää aiheuta edes olan kohautusta. Asuntojen eristyksellä on muitakin hyviä puolia kuin lämmön pitäminen sisätiloissa. Äänieristystä ei tule niin paljon Suomessa edes ajateltua, mutta Espanjassa, kun naapurin kuorsauskin kuuluu seinien läpi, sitä osaa arvostaa ihan eri tavalla. Espanjalaiset talot ovat pääsääntöisesti rakennettu tiilestä tai betonista. Ajatuksena on, että asunnot pysyisivät suhteellisen viileinä pitkien kesäkuukausien aikana. Olematon eristys ja harvinainen keskuslämmitys kuitenkin saa turistin kaipaamaan kotomaan asumismukavuuksia talvikuukausina. Kanariansaaria lukuunottamatta yölämpötilat saattavat painua jopa nollan alapuolelle, ja ilmanlämpöpumpulle tulee muutakin käyttöä kuin asunnon jäähdyttäminen. Jos on ikinä vieraillut perinteisessä brittiläisessä kodissa, viimeistään kylpyhuoneen kokolattiamatto saa suomalaisen kohottamaan kulmiaan. Koko talon kokolattiamatoilla päällystäminen, keittiötä lukuunottamatta, korvaa brittien mielestä asunnon eristämisen, eikä lattialämmitystä asenna kuin oudot skandinaavit. Ja jos suomalaisella mentaliteetilla varustettuna unohtaa tuulettaa brittiläisen asunnon päivittäin, rakennusteknisistä syistä voi sitten varautua vakavaankin homeongelmaan. Britannia on maa, jossa talvikuukausina näkee samanaikaisesti kalliiksi kustannukseksi ajatellun patterin tohottavan täysillä avonaisen ikkunan alla.

Maassa maan tavalla

Suomessa ilmanlämpöpumppuja näkee harvakseltaan. Keskuslämmitys on yleisempi ratkaisu asuntojen lämpimänä pitämiseen, eikä viilennystä kesäkuukausina kovin usein tarvita. Espanjassa taas on harvinaista, että kodissa ei olisi kyseistä kapistusta. Ja periespanjalaiseen tyyliin sitä poistovettä ei tarvitse liittää normaaliin putkiverkostoon, kun tyhjä muovikanisteri ikkunan ulkopuolella on ihan toimiva ratkaisu. Toinen espanjalaisista taloista löytyvä lähes pakollinen varuste on bidee wc-tiloissa. Suomessa pesualtaaseen kiinnitetty käsisuihku ajaa saman asian, mutta jostain syystä tämä nerokas keksintö ei ole liiemmälti levinnyt etelä- Eurooppaan. Espanjalainen mieluummin istuu epämukavan matalalla ja läiskii vettä bideen hanasta – no, sinne hanuriin. Jos pysytään vielä hetki kylpyhuoneissa ja ihmetellään brittien outoa viehtymystä erillisiin kylmä- ja lämminvesihanoihin. Käsien pesusta tulee mukavan rattoisaa, kun saa heilutella niitä raivokkaasti eri hanojen alla yrittäen välttää palovammoja. Tosin tähänkin on keksitty kotikutoinen ratkaisu, jokainen voi itse askarrella isosta muovipullosta omatekemän vedensekoittimen ja nauttia normaalista käsienpesu rutiinista vessassa.

 

Paras suomalainen keksintö koskaan

Astiankuivauskaappia on kutsuttu parhaimmaksi suomalaiseksi keksinnöksi koskaan. Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa, ensimmäisen patentin vastaavalle kaapille sai Yhdysvalloissa Angiolina Scheuermann jo vuonna 1929. Suomalainen Maiju Gebhard kehitti kotimaisen version vasta 1944. Käytännöllisyytensä vuoksi kuivauskaappi on jokaisen suomalaisen kodin vakiovaruste, mutta muualla maailmassa Italiaan ja Ruotsia lukuun ottamatta se on harvinaisuus. Britit ja espanjalaiset pitävä tiskipöydällä seisovaa kuivaustelinettä parempana, kenties olematta tietoisia, että parempiakin ratkaisuja on olemassa. Sisustustrendit vaihtelevat joka maassa, ja muuttuvat paljonkin vuosien saatossa. Puhtaat, pohjoismaalaiset linjat alkavat vallata alaa brittien kukkatapettien ja espanjalaisten terrakotta seinien sijaan ympäri Eurooppaa. Myös arkkitehtuuri ja rakennustekniikka kehittyy ja yhdenmukaistuu. Silti toivottavasti tulevaisuudessa eri maiden koteja voi tunnistaa ihan vain niiden omalaatuisten ja joskus järjenvastaisten ominaispiirteiden takia.

Paras suomalainen keksintö koskaan