Suoratoistopalvelut kuten HBO ja Netflix ovat erittäin suosittuja ympäri maailmaa. Molemmat tarjoavat paljon elokuvia ja tv-sarjoja katseltavaksi. Suomessa Netflix ja HBO ovat erittäin suosittuja. Niillä on kuitenkin kilpailijoita, joista nousussa ovat viime vuosina olleet CMore, Viaplay ja Dplay. Näiden palveluiden suosio vain kasvaa vuosi vuodelta. Kumpi sitten on parempi ja kumpi tarjoaa enemmän?

Mikä on HBO?

HBO on Yhdysvalloista kotoisin oleva kaapelitelevisioverkko, joka on perustettu vuonna 1972. HBO lyhenne tulee sanoista Home Box Office. HBO tarjoaa tv-sarjoja sekä myös elokuvia. HBO on tunnettu laadukkaista alkuperäisohjelmistaan, joista tunnetuimpia ovat esimerkiksi True Detective, Big Little Lies, Game of Thrones, Girls, Sinkkuelämää, Sopranos ja True Blood.

HBO on vanhin maksu-tvpalvelu ja se on tunnettu siitä, että se ei näytä normaaleja mainoksia. HBO:lla on yli 130 miljoonaa tilaajaa maailmanlaajuisesti ja sen omistaa Warnermedia. Suomessa HBO maksaa kuukaudessa 10,95€ ja he tarjoavat myös 2 viikon ilmaisen kokeilujakson. Vaikka HBO:lla on valikoimassa myös elokuvia, on se silti enemmän keskittynyt tv-sarjoihin.

Mikä on Netflix?

Netflix-palvelulla on yli 80 miljoonaa käyttäjää ja sitä käytetään tänä päivänä ainakin 190 maassa. Netflixin ideana on se, että tilaaja maksaa kuukausimaksun ja pääsee silloin katsomaan lukemattoman määrän elokuvia ja tv-sarjoja. Netflix on siitä hyvä, että sillä on valikoimassa myös dokumentteja. Yksi Netflixin suurimpia ja menestyneimpiä dokumenttisarjoja on nimeltään Tiger King: Murder, Mayhem and Madness. Netflixin tunnetuimpia ja katsotuimpia alkuperäissarjoja ovat House of Cards, Orange is the New Black, Narcos, Stranger Things ja Grace and Frankie. Viime aikoina nousussa Netflixin valikoimassa ovat olleet reality-sarjat. Näistä hyviä esimerkkejä ovat Too Hot to Handle, Kardashianit sekä Love is Blind.

Netflixin alkuperäinen idea oli se, että he tarjoavat nettisivustolla DVD-elokuvien vuokrausta. Haasteina oli saada nettisivustosta helppokäyttöinen ja koukuttava. Yksi haaste oli myös postitusjärjestelmä, joka varmistaisi DVD:n saapumisen asiakkaan kotiin nopeasti. Netflix on alusta asti ollut erittäin kuluttajaorientoitunut yritys. Suurin kasvu käyttäjissä oli vuosien 2008–2009 vaihteessa varsinkin Yhdysvalloissa. Tilastot kertovat, että silloin Netflixillä oli 10 000 uutta tilaajaa päivässä. Vuonna 2010 Netflix esitteli uuden tilausvideopalvelun, jossa pientä maksua vastaan tilaaja saisi ladata rajattomasti tv-sarjoja ja elokuvia. Läpimurto tapahtui, kun Netflix teki sopimuksen suurten studioiden Paramount Picturesin ja Lionsgaten omistaman maksutelevisiopalvelu Epixin kanssa. Tämä aiheutti pahennusta kilpailevien yritysten kesken ja Netflix sai paljon lokaa niskaan tästä syystä. Netflix ei enää ole pelkästään tilausvideopalvelu, sillä se tuottaa niin paljon omaa sisältöä. Perinteiset televisiokanavat kilpailevat Netflixin kanssa sisällönostosta ja tällä hetkellä Netflix on maailman johtavin internet-televisiokanava. Tässä Netflix päihittää HBO:n.

Kumpi on parempi?

Kumpi on parempi?

Netflixiä ja HBO:ta yhdistää se, että molemmat pystyvät kierrättämään sisältöä perinteisiltä televisiokanavilta. Kun televisiokanavalta esitetään jonkun suositun tv-sarjan uusimman tuotantokauden ensimmäinen jakso, voi se vaikuttaa katsojaan niin, että hän innostuu seuraamaan sarjaa silloin tilausvideopalvelun kautta, koska silloin kaikki aiemmat jaksot löytyvät sieltä. Tällä hetkellä Netflix ja HBO kilpailevat uutuussarjoilla. Netflixin uusimpia sarjoja ovat Unbelievable, When They See Us ja Mindhunter. HBO:n uusimpia sarjoja taas ovat Chernobyl, Euphoria ja The Act.

Kun katsoja päättää, että kumman valitsee HBO:n vai Netflixin, vaikuttaa siihen varmasti molempien suoratoistopalvelujen valikoima tv-sarjoissa ja elokuvissa. Jos on elokuvien ystävä niin silloin varmasti päätyy valitsemaan Netflixin, koska Netflixillä on paljon enemmän elokuvia. Laatusarjojen ystävä taas varmasti tulee valitsemaan HBO:n koska sarjoihin on panostettu niin paljon ja HBO:n sarjat ovat suosituimpia koko maailmassa.