Löytyykö teidänkin kodista vintti, jolle ei tunnu olevan mitään käyttöä? Mitä tehdä tyhjänä seisovalle ullakolle? Se kannattaa ottaa käyttöön! Tyhjänä seisova tila ei ainoastaan tuhlaa resursseja, vaan se saattaa myös hermostuttaa ja ärsyttää, sillä tiedät itse sen kuitenkin koko ajan, että sille pitäisi tehdä jotain.

Ensisijaisesti kannattaa miettiä, että tarvitseeko kotisi jonkinlaista tilaa lisää. Vintistä pystyy tekemään niin varaston kuin vaikka lasten leikkialueen. Miettimällä koko kotiasi kokonaisuutena ja suunnittelemalla etukäteen varmistat sen, että vintin sisustus ei ole hukkaan heitettyä rahaa tai aikaa. Joskus vintit voivat olla käytännöllisiä ihan vain varastotilana ja sekin on täysin sallittua! Käytännöllinen ja toimiva varastotila auttaa kodin askareissa todella paljon. On kuitenkin tärkeää pitää varasto siistinä ja toimivana, ettei siitä tule turhaa tavarakasaa, josta ei löydä koskaan sitä mitä etsii.

Vintti käyttökelpoiseksi

Vintin käyttökelpoiseksi saaminen voi vaatia aikaa riippuen siitä, missä kunnossa vinttisi on. Varmistathan, että talosi ullakko on siinä kunnossa, että siellä pystyy kävelemään ja se on kaikin puolin turvallinen. Turvallisuus on todella tärkeää, sillä jos esimerkiksi vintti on jäänyt rakennusvaiheessa kesken, se ei välttämättä kestä aikuisen ihmisen painoa.

suosittelemme käyttämään vaaleita sävyjä sisustukseen

Mikäli vintti on turvallinen, niin kannattaa ensin hoitaa pinnat kuntoon. Suosittelemme käyttämään ullakon sisustuksessa ja materiaaleissa paljon vaaleita sävyjä, jotka eivät tee ahtaasta ullakosta vielä ahtaampaa. Samoin kannattaa miettiä, että onko vintille menevät portaat sellaiset, että niitä voi käyttää kunnolla. Turhaan sisustat tilaa, jos et käytä sitä, koska sinne on niin vaikea mennä.

Vintin vaaleiden sävyjen lisäksi pehmeät huonekalut ja tekstiilit tekevät tilasta todennäköisemmin viihtyisämmän, kuin raskaat, tummansävyiset huonekalut. Lisäksi esimerkiksi suuria antiikkikalusteita ei kannata vintille lähteä kantamaan. Toisaalta pienet, yksittäiset antiikkiesineet saattavat sopia vintille todella hyvin – esimerkiksi pieni kahvipöytä tai peili. Peilin tai muutamankin peilin sijoitus vintille voi olla hyvä idea. Vintin sisustamisessa juuri ahtaus ja tilan puute saattavat vaikeuttaa projektia, niin peileillä voit avartaa tilaa kokonaan uuteen uskoon. Käyttökelpoisuuden kriteerinä on pääosin se, että saisit tilan toimivaksi ja viihtyisäksi siihen tarkoitukseen, mihin suunnittelit.

Mitä vintillä voi tehdä

Vintistä voi tehdä vaikka minkälaisen tilan. Esimerkiksi siitä voi rakentaa pelihuoneen, leffahuoneen tai lapsille leikkihuoneen. Mikä sen parempaa, kuin antaa lasten leikkiä erillisessä tilassa niin, etteivät lelut ole aina vaikkapa olohuoneen lattialla tiellä! Lapset saavat silloin rakentaa itselleen täysin oman maailman pois perheen yleisistä tiloista. Leffahuoneeksi vintti muuttuu helposti ja se sopiikin siihen erinomaisesti. Monilla vinteillä ei alkujaankaan ole ikkunoita, joten pimeästä tilasta kannattaa ottaa kaikki irti. Usein vintin katto on vino, joten hanki mukavat ja matalat alustat lattialle, sekä heijasta vaikka videotykki seinälle. Saat ison ruudun ja mukavan hengailualueen.

Pelihuone voi olla niin tietokonefaneille kuin konsolipelaajille. VR-laseillekin vintti tarjoaa toimivan pelialueen, jossa mahtuu usein jopa kävelemään. Vintistä voi tehdä myös pienen kirjaston, jossa on mukava nojatuoli ja tunnelmallinen valaistus. Tärkeää on silloin pitää huolta siitä, että vintissä ei ole ylimääräistä kosteutta, jotta kirjat pysyvät hyvänä. Vielä huomioimme sen, että kannattaa jättää kasvit kodin muihin tiloihin. Lähes mikään kasvi ei pärjää täysin pimennossa, joten sisustukseen kannattaa miettiä muita ratkaisuja. Tekokasvit ja –kukat ovat täysin varteenotettava vaihtoehto, mutta toisaalta kannattaako vintille laittaa kasveja lainkaan – ne eivät välttämättä edes sovi sinne. Loppujen lopuksi vintin kanssa voi tehdä vaikka ja mitä, kunhan uskaltaa kokeilla!