Yksi kodin käytetyimmistä tiloista on keittiö. Sen pitää toimia varastona, ruuanlaittotilana, pesutilana ja jos tilaa on tarpeeksi, myös ruokailutilana. Hyvin suunniteltu keittiö on toimiva kaikille perheenjäsenille ja jos tilasta tekee viihtyisän, voi se toimia muiden oleskelutilojen jatkona. Läheskään aina keittiö ei kuitenkaan ole funktionaalinen, tai aika ja muoti on ajanut sen ohi. On aika laittaa kodin sydän kuntoon.

Keittiö on kodin sydän

Keittiöremontit saattavat niellä uskomattoman paljon rahaa. Jos kaikki pinnat, sähkötyöt, kaapistot, tasot ja putkityöt sisältyvät urakkaan, puhutaan yleensä useista tuhansista euroista. Ja siihen vielä uudet kodinkoneet päälle. Mutta itsekin tekemällä voi keittiölle antaa kasvojenkohotuksen, jos budjetti on pienenlainen.

Muistilista onnistuneeseen keittiöön

Aivan ensimmäiseksi keittiö on työtila. Kun remonttia alkaa suunnittelemaan, on hyvä miettiä, kuka käyttää tilaa eniten. Me olemme kaikki eri pituisia, joten keittiön tasojen tulisi olla sopivalla ergonomisella tasolla sille henkilölle, joka siellä eniten touhuaa. Jos perheessä on useampi ruuanlaitosta ja tiskaamisesta innostunut jäsen, voidaan ajatella eri seinillä olevia tasoja eri korkeudelle. Sähkö- ja putkitöihin tulee aina palkata ammattilainen. Kotivakuutukset eivät katso suopeasti tee-se-itse miehen tai naisen amatöörisiä asennuksia. Valaistuksen suunnittelu on muutenkin tärkeää, on huomattavasti mukavampaa, kun työtilassa näkee kunnolla. Tiskialtaan molemmille puolille suositellaan jätettäväksi ainakin noin puoli metriä työ- ja laskutilaa. Ja jos astianpesukone on hankintalistalla, olisi sen hyvä sijaita tiskialtaan lähellä. Myös hellan molemmille puolille tulisi jättää tilaa laskea astioita ja pannuja. Ihanat uudet ratkaisut mahdollistavat sen, että perinteisen hella-uunin voi nyt unohtaa ja hellan ja uunin voi sijoittaa eri puolille keittiötä. Ei tarvitse enää kyykkäillä katselemassa kohokkaiden kypsymistä, uuni voi hyvin olla ergonomisesti paremmalla korkeudella keittiössä. Keittiön kaapistot ja laatikostot luovat keittiön yleisilmeen. Jollei värimaailmaa ole vielä tähän mennessä suunnitellut, niin nyt on korkea aika. Suunnitteluvaiheessa on hyvä muistaa, että jätetään tilaa niin, että kaappien ovet aukeavat kunnolla. Liian lähelle seinää asennetut kaapit tai huonosti suunnitellut kulmakaapit aiheuttavat turhaa harmia. Yläkaapit tulisi olla tarpeeksi korkealla, että työtasolla voi helposti toimia, mutta tarpeeksi matalalla, jotta ainakin parille ensimmäiselle hyllylle ulottuu ilman jakkaraa. Keittiön värimaailma on tärkeä, jotta tilasta tulisi viihtyisä. Värien ja materiaalien valinnassa tulisi ottaa huomioon myös puhtaana pitämisen helppous. Ruuanvalmistuksesta johtuvat roiskeet ja höyryt ja kuppien ja kippojen kaatumiset kuuluvat keittiöön, mutta kätevä emäntä osaa ennakoida ja valitsee helposti pyyhittävän ja kunnossapidettävän pintamateriaalin.

Keittiöpakettia valitsemaan

Kun alustavat suunnitelmat ovat valmiina, seuraavaksi pääsee valitsemaan, mistä keittiön ostaa. Jos koko urakan haluaa ulkoistaa, kannattaa kilpailuttaa ainakin neljää eri yritystä. Valmiita keittiöratkaisuja on tarjolla runsaasti. Asiakas voi valita, haluaako pelkän materiaalin vai asennuksen siihen päälle. Jotkut, kuten Ikean tarjoamat vaihtoehdot, ovat kohtuullisen helppoja laittaa kasaan itsekin, jos alkuperäiset mittaukset pitävät paikkansa. Yleensä suositellaan, että kaikki komponentit tilataan samasta paikasta. Toimitus on silloin normaalisti samaan aikaan, eikä tarpeettomia viivästyksiä tule, kun ei tarvitse odotella jonkun elementin saapumista.

Nopea ja huokea kunnostus

Aina ei rahaa riitä koko keittiön uusiksi laittoon. Muutamilla, lähinnä kosmeettisilla, parannuksilla keittiöön saa kuitenkin nopeasti ja helposti uuden ilmeen. Kaapistojen ovet ja laatikostot voi itse maalata tai pinnoittaa. Uusien vetimien osto ja asennus luo välittömästi huolitellun ulkoasun. Jos kaapistot itsessään ovat hyvässä kunnossa, voi aina harkita myös joidenkin ovien pois jättämistä. Kaiken ei tarvitse olla pois silmistä. Pinnoitus on myös yksi vaihtoehto keittiön tasojen ja yläkaappien väliin jäävään välitilaan. Jos välitila on laatoitettu, voi rautakaupasta ostaa erikoismaaleja, joilla uutta ilmettä saa pikkurahalla. Toimivassa keittiössä viihtyy koko perhe. Ruuanlaitosta voi tulla yhteinen harrastus, kun keittiö on kunnossa.

Nopea ja huokea kunnostus