Kaverin isoa omakotitaloa remontoitiin pitkään ja hartaasti. Itsekin kävin auttamassa pintojen maalaamisessa ja muissa pienissä hommissa aina kun ehdin. Vuosia myöhemmin, kun olin vierailemassa ja näin oman, epätasaisen maalipinnan olohuoneen katossa tuli mieleen, olisiko sittenkin pitänyt palkata ammattilainen.

Maalisuti käteen

Jokainen haluaa tehdä omasta kodistaan viihtyisän, persoonallisen ja toimivan. Sisustaminen ja huonekalut luovat tunnelmaa, mutta jos kodin todella haluaa omannäköiseksi, se yleensä tarkoittaa ainakin pintojen uudelleen laittoa. Harva pitää pelkästään valkoisista seinistä saati sitten 70-luvun keittiönkaapeista, joten oman tyylitajun mukainen koti on paljon rentouttavampi ja kutsuvampi kuin hyväksyä edellisen asukkaan väri- ja pintaratkaisut.

Erilaiset pintaremontit ovat suosittuja ja suhteellisen edullisia suorittaa itse. Edullisimmasta päästä ja melkein jokaiselle sopivia ratkaisuja on tarjolla nykyään paljon. Lähtien isoista seinätarroista aina kaakeleitten maalaukseen ja keittiön tasojen pinnoitukseen budjettiremontoijalla on nykyään jopa vaikeaa valita, minkä vaihtoehdon omaan kotiin haluaa.

Jos maalisuti pysyy kädessä tai osaat ottaa kodin kunnostuksen harrastuksen kannalta, maalaukset, laatoitukset ja muut kotia kohentavat toimenpiteet on helppo suorittaa itse. Internetistä löytyy lukemattomia opetusvideoita ja aina voi mennä paikalliseen rautakauppaan, jossa myyjät yleensä mielellään kertovat niksejä remontoimiseen.

Riippuen kodin kunnostuksen aikataulusta ja projektista, sukulaisten ja ystävien pyytäminen apuun on myös varteenotettava vaihtoehto. Urakkaviikonloppu, jossa vaikka maalataan porukalla kaikki seinäpinnat uusiksi voi olla hyvinkin kelvollinen ratkaisu. Ja palkkioksi normaalisti riittää urakkajuomat ja -ruuat ja tietenkin sauna, jos siihen on mahdollisuus.

Itse tehdyt ja kaveriporukalla toteutetut remontit voivat olla jopa viihdyttäviä, mutta tietyt korjaustyöt on yleensä parasta antaa ammattilaisten hoidettavaksi.

Ammattilaiset asialla

Ammattilaisten palkkaamisella kodin remontoimiseen on silläkin hyvät puolensa. Lopputulos on taattua laatua ja kotitalousvähennys antaa hieman helpotusta budjettiin. Aikataulut yleensä pitävät eikä remontin keskellä tarvitse elää kuukaudesta toiseen.

On myös olemassa tiettyjä töitä, joita suositellaan aina vain alan ammattilaisten suorittamisiksi. Ei pelkästään sen takia, että lopputulos on viimeistellympi, vaan turvallisuusmääräysten noudattamiseksi.

Sähkötyöt, jollet omista sähkömiehen papereita, on jo turvallisuussyistä parasta jättää ammattilaisille. Kylpyhuone tai saunaremontit ovat toinen suositeltu kohde annettavaksi ammattilaisten haltuun. Jos remontin yhteydessä tapahtuu esimerkiksi vesivahinko, vakuutusyhtiöt eivät helposti korvaa vahinkoja, jos sertifioimaton henkilö on ollut asialla.

Edellisten lisäksi rakenteisiin liittyvät purkutyöt, ikkunaremontit ja kellariremontit on parasta jättää ammattilaisten harteille.

Jos remontti on hintava, on suositeltavaa aina pyytää tarjouksia useammilta urakoitsijoilta. Riippuen kohteen tarpeesta, mitä yksityiskohtaisemmin pystyt määrittelemään haluamasi lopputuloksen sitä tyytyväisempi tulet olemaan remontin valmistuttua. On huomattava ero siinä, onko pöytätasosi keittiössä marmoria vai laminaattia.

Remontista harrastus

Jos kodin kunnostaminen ja remontointi on kumminkin lähellä sydäntä ja siihen haluaa asennoitua pitkäjänteisesti, aina on mahdollista kurssittaa itsestään kelpo nikkaroija.

Kuten aikaisemmin on jo mainittu, niin erityyppisiä opetusvideoita on internetin ihmeelinen maailma pullollaan. Jos luottamusta omiin kykyihin on, niin alle kymmenessä minuutissa voit käydä pikakurssin kotona tietokoneella istuen ja oppia vaikka kuinka keittiö laatoitetaan.

Paikallisilla työväenopistoilla on myös usein kursseja tai erityisiä iltoja, joissa voi perehtyä remontoimisen saloihin ammattilaisten avustuksella. Usein ne ovat hyvin suosittuja, joten kannattaa olla ajoissa liikenteessä ja tarkastaa tarjonta useampaan kertaan vuodessa.

Ja kun koti on saatu remontoitua ja zen-tyyppinen olotila valtaa mielen, mitä seuraavaksi? Ei hätää, aina voi alkaa suunnittelemaan seuraavaan kohdetta. Se kanarianlinnun keltainen ei ehkä ole enää muotiväri keittiössä muutaman vuoden päästä.