Jokainen haluaa oman kotinsa olevan viihtyisä, kaunis ja rauhallinen paikka, joka kuvastaa asujansa persoonallisuutta ja jota olisi kiva esitellä perheelle ja ystäville. Jos raha ei ole ongelma, sisustuksen voi helposti antaa ammattilaisten haltuun ja ihastella lopputulosta muhkeaa laskua maksaessaan. Suurimmalle osalle meistä sisustus on kuitenkin jotain, jonka haluaa tehdä itse ja aina sitä ylimääräistä rahaakaan ei ole liikoja.

Perusteet kuntoon

Ennen kun alkaa sisustamaan kotiaan uusiksi, on hyvä ensin keskittyä suunnittelemaan ja budjetoimaan. Internetti on täynnä kuvia täydellisistä sisustusratkaisuista ja niistä voi helposti valita sen perustan, joka tuntuu parhaimmalta itselleen.

Harvempi meistä pystyy tai haluaa laittaa koko huushollia uusiksi samalla kertaa, joten ensin tietenkin on valittava, mistä haluaa aloittaa. Jokaiselle tilalle löytyy edullisia ratkaisuja uuteen ilmeeseen, aina kylpyhuoneesta keittiöön. Jollei sisustus laajene aivan remontiksi, voi budjetinkin rajata vain muutamaan sataseen tai jopa kymppiin.

Kannattaa myös tarkastella sisustettavan kohteen kokonaisilmettä. Jos huonekaluja ja tavaraa on liian paljon, on yleisilme yleensä ahdistava ja sotkuinen. Erityyliset ja -väriset huonekalut ja sisustuselementit eivät sido huonetta kokonaisuudeksi, joten värimaailman valinta on tärkeää jo alkuvaiheessa.

Uutta ilmettä pintoihin

Maalaus, tapetointi ja sisustustarrat antaa nopeasti uutta ilmettä kotiin. Aina ei tarvitse peittää koko pintaa, vaan tehostevärejä voi käyttää vain osaan seinästä tai maalata graafisia kuvioita piristämään ilmettä. Alekorista löytyneellä tapettirullalla voi näppärästi muokata uuden tehostepäädyn sänkyyn kiinnittämällä sitä makuuhuoneen seinään tai antaa uuden mahdollisuuden vanhalle kirjahyllylle päällystämällä sen jämäpaloilla.

Viime vuosina on trendinä ollut myös keittiön pintojen päällystäminen. Vanha kunnon kontaktimuovi käy kaakeleitten ja ovien pinnoittamiseen, tarvitaan ainoastaan hieman sorminäppäryyttä ja tarkkuutta. Jos kylpyhuoneen kaakeleihin haluaa uuden ilmeen, löytyy alan kaupoista erityisesti kaakeleitten maalaukseen tarkoitettuja tuotteita.

Uutta vai vanhan kunnostusta

Huonekalut ovat suuri osa kodin sisustusta ja kannattaa miettiä tarkkaan, haluaako aina ostaa uusia. Sisustuslehdissä suositellaan hankkimaan laadukkaita huonekaluja alun pitäen, jolloin niiden rakenne säilyy hyvänä ja vuosien saatossa niitä voi vain uudelleen verhoilla tai maalata. Hyvälaatuiset puuhuonekalut, kuten tuolit tai kaapit on helpohkoa uudistaa itsekin, jos vain aikaa ja innostusta löytyy. Ja jos jälki ei ole aivan täydellinen voi aina väittää hakeneensa shabby chic-tyylistä lopputulosta.

Kirpputoreilta ja netin myyntipalstoilta kannattaa myös käydä tekemässä löytöjä. Totuus on, että toisen romu voi olla toisen aarre. Vanhan senkin voi kunnostaa kunniapaikalle kodissa. Ja pienempiä koriste-elementtejä on lukematon määrä ja jokaiseen makuun.

Jos on oikein kätevä emäntä tai isäntä, voi sohville ja tuoleille itsekin ommella uusia irtopäällyksiä. Näin saattaa säästää pitkän pennin ja pystyy valitsemaan kankaan laajemmasta valikoimasta kuin valmiiksi ostetuissa uusissa irtopäällyksissä on tarjolla.

Valoa ja vihreyttä

Valaistus on varmaan kodin sisustusratkaisuista yksi tärkeimmistä, varsinkin ajeteltuna Suomen pitkää ja synkkää talvikautta. Jos luonnollista valoa ei kotiin pääse ikkunoista tarpeeksi, vaaleat pinnat ja hyvin asetellut peilit voivat keventää yleisilmettä huomattavasti. Verhojen kokonaan poisjättäminen voi tuntua radikaalilta suomalaiseen makuun, mutta jos puitteet ovat kunnossa niin haittaako se niin, jos naapurit näkevät sisään. Ainakin voit nauttia jokaisesta mahdollisesta auringonsäteestä.

Kynttilät ja pienemmät lamput luovat myös ihanaa tunnelmaa. Hyvin asetellut jalkalamput voivat korvata kattovalot kokonaan, ja erivärisillä varjostimilla valosta saa pehmeää ja idyllisempää.

Ja viihtyisän kodin viimeistelee viherkasvit. Jos kauppojen hinnat hirvittävät, monista kasveista voi ottaa pistokkaan ja kasvattaa itse itselleen upean vihreän sisustuselementin. Eli seuraavalla kerralla vieraillessa ystävän luona ota sakset ja muovipussi mukaan.