Jatkuvaa nuhaa, epämääräistä väsymystä, keskittymisvaikeuksia. Summittaisia oireita, jotka saattaa yhdistää flunssaan tai yleiseen heikkoon kuntoon.

Lääkärikään ei ole varma, mistä on kysymys. Ajan myötä oireet pahenevat ja lisääntyvät. Sisäilmasairaus on haastava tauti. Hometaloista on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta vasta viime aikoina on tehty lisää tutkimuksia, kuinka epäterveellisessä rakennuksessa asuminen tai työskentely sairastuttaa henkilön. On arvioitu, että Suomessa jopa 50% rakennuksista kärsii jonkun tasoisesta sisäilmaongelmasta. Yleisimmin kosteusvauriosta johtuva homeongelma on tavanomaisin myrkyllisen sisäilman syy, mutta erilaiset kemikaalit ja hajusteetkin saattavat aiheuttaa oireita. Sisäilmasairauden ongelma on, että sitä tunnetaan vielä suhteellisen huonosti. Suomessa moni sairastunut joutuu taistelemaan Kelan kanssa sairauspäivärahoista tai jopa työkyvyttömyyseläkkeestä. Ja vaikka ympäristön vaihdoksella ja hoidolla oireita voidaan lievittää, sairaus on krooninen ja vaikuttaa koko elämään.

Ei vain harvojen tauti

Mitä enemmän sisäilmasairauksia tutkitaan, sitä laajempi skaala tulee ilmi. On väitetty, että jopa osa lääkärien diagnosoimista masennuspotilaista saattaa alunperin kärsiä sisäilmasta johtuvista oireista. Etukäteen ei voi ennustaa, kuka alkaa oireilemaan ja sairastuu myrkyllisestä sisäilmasta. Joukossa on sekä lapsia että aikuisia, osa perusterveitä ja osa entuudestaan jo jollain tavoin sairaita. Pätevää tutkimusta aiheesta ei ole tehty, vaikkakin alttius allergioihin ja astmaan liitetään vahvasti varsinkin homeesta sairastuvien luokitukseen. Oireiden määrä on valtaisa, ja yleensä vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä, että oikea diagnoosi saadaan määriteltyä. Potilaiden kohtelu ei aina ole kriteerit täyttävää terveydenhuoltoa, ja valitettavan usein kuulee kertomuksia, joissa koko sairautta ei ole tunnustettu.

Kodista kouluun, työpaikalta työkkäriin

On arvioitu, että noin 800 000 tuhatta suomalaista kärsii huonosta sisäilmasta päivittäin. Luku sisältää sekä yksityisasunnot, koulut, virastot kuin työpaikatkin. Usein homeet ja vaaralliset kemikaalit ovat hajuttomia, joten päivän aikana voi vierailla useilla altistuneilla paikoilla sitä tietämättä. Hometalot on jo kirosana itsessään. Valitettavasti tietyillä vuosikymmenillä ei oltu niin tietoisia puhtaan sisäilman tärkeydestä, ja rakennus- ja remontointitekniikka menneiltä vuosilta aiheuttaa massiivisia ongelmia nykypäivänä. Kaikkia hometaloja ei tarvitse purkaa, mutta remontointi vaatii erityisosaamista ja monesti rakenteellisiin ratkaisuihin puuttumista. Yllättävän usein talokaupan purkaminen ei onnistu, tai vakuutus ei korvaa homeen aiheuttamia tuhoja. Surullisia tarinoita ahdinkoon joutuneista perheistä voi lukea lehdistä valitettavan säännöllisesti. Helsingin Yliopiston vuonna 2017 suorittama tutkimus, joka ensimmäisenä maailmassa osoitti syy-yhteyden myrkyllisen sisäilman ja sairastumisen välillä, tehtiin helsinkiläisessä koulussa. Koulussa, jossa lapset ja opettajat toimivat koekaniineina ja sairastuvat siinä sivussa. Työpaikat ovat iso tekijä sisäilmasairauksissa, vietetäänhän töissä kymmeniä tunteja viikossa. Kuten jo aikaisemmin todettu, kaikki eivät saa oireita ja sairastu, mutta jos itse huomaa, että oireet katoavat kun työpaikalta on poissa, kannattaa asiaa tutkia tarkemmin. Usein sisäilmasairaudesta kärsivät ovat jo niin altistuneita ja herkkiä, että välttämättä työpaikankaan vaihto ei ole mahdollista. Uusi rakennus ei voi taata, ettei sielläkin olisi oireita aiheuttavia osatekijöitä. Työkyvyttömyyseläke on näissä tapauksissa normaaliakin haastavampaa saada, joten usein ainut vaihtoehto on jäädä työttömäksi.

Oireet helpottuvat, eivät häviä

Kuten muissakin kroonisissa sairauksissa, sisäilmasairauksien oireet yleensä vähenevät, kun ongelma on todistettu ja vaadittaviin toimenpiteisiin ryhdytty. Valitettavasti ainoa vaihtoehto on olla menemättä oireita aiheuttavaan rakennukseen, ja se tarkoittaa joko kodin tai työpaikan vaihtoa. Sisäilmasairastuneille ongelma on kuitenkin jatkuva läpi elämän. Yliherkkyys kemikaaleille ja hajuille kasvaa. Virastossa tai terveyskeskuksessa asioiminen saattaa aiheuttaa oireita. Omasta kodista voi olla haastavaa lähteä ulos, jollei voi olla varma, ettei seuraavan kulman takaa ilmesty hajuvesitehtaalla uitettu, sikaria tuprutteleva seuraava hengenahdistus.

Oireet helpottuvat, eivät häviä