Meille useimmille tulee jossain vaiheessa vastaan tilanne, että oma asunto pitää laittaa myyntiin. Luonnollisesti kodistaan haluaa kunnon hinnan, ja jos myyntivoittoa on tiedossa, sitä parempi.

Lisäarvoa myytävään asuntoon

Usein kuitenkin asumisen jäljet näkyvät kodissa. Ehkä sisustus on hieman vanhahtavaa tai seinien maalipinta on jo kulunutta. Keittiönkin voisi rempata, mutta jos sitten seuraavassa rakennuksessa sitten. Oman asunnon arvoa voi lisätä myyntiä varten useilla eri keinoilla. Helpoimmat parannukset voi tehdä itse ja ilmaiseksi, mutta kannattaa myös harkita remonttia ennen kuin laittaa kodin myyntiin. Tärkeää on esittää myytävä kohde parhaassa mahdollisessa valossa, jotta potentiaaliset ostajaehdokkaat ovat valmiita tekemään tarjouksen näytön jälkeen.Useimmat ihmiset ostaessaan uutta kotia remontoivat joko keittiötä tai kylpyhuonetta. Tämä syystä, että edelliset asukkaat ovat nähneet kyseisten kohteiden kohentamisen olevan liian kallista myyntihintaan nähden. Nykyään kuitenkin valmiskeittiöitä saa suhteellisen edullisesti, ja kannattaa verrata oman alueen hintatasoa kohteissa, joissa remontit on tehty verrattuna omaan asuntoon, ja miettiä jos remontoimalla voisi sittenkin saada voittoa myyntihintaan. Useissa lähteissä mainittu uunituoreen pullan tuoksu ei valitettavasti tuo lisää hintaa myytävälle kohteelle, vaikkakin ehkä asuntonäytössä onkin iloisempia ihmisiä. Asunnon arvon lisääminen vaatii hieman enemmän vaivaa, ja joskus lisäinvestointeja.

Remontoimalla kiinnostavampi kohde

Jos tosiaan keittiö on jäänyt 70-luvulle, ja vessan oranssit tapetit loistavat pimeässä, voi olla hyvä ajatus tehdä kunnon remontti ennen asunnon markkinoille laittoa. Aivan halpaa touhua ei remontoiminen ole, mutta useat potentiaaliset ostajat arvostavat kotia, johon voi muuttaa ilman sen suurempia lisäinvestointeja. Helpoimmalla pääsee, jos edes kuluneet pinnat laittaa kuntoon. Keittiössä uudet vetimet ja naarmuuntumattomat pinnat ja ovet luovat viimeistellyn ilmeen. Kylpyhuoneessa voi ajatella uusia tiiliä, varsinkin jos vanhat saumat ovat niin pinttyneitä, että alkuperäistä väriä on vaikea tunnistaa. Jotkut lähteet suosittelevat ulkovuorin maalausta ja ikkunoiden ja ovien vaihtoa. Riippuen kohteen kunnosta ajatusta voi harkita, mutta koko talon remontoiminen on liian pitkä ja kallis urakka, kun tarkoituksena on kuitenkin myynti. Jos kattoremontti olisi muutenkin tulossa, sitä kannattaa miettiä, mutta esteettisistä syistä moista on turha lähteä tekemään.

Pienempiä esteettisiä parannuksia

Siivoa! Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, puhdas ja siisti koti on paljon helpompi myyntikohde kuin likaan ja sotkuun hukkuva asunto. Ja siivouksella tarkoitetaan kunnon marttojen kerran vuodessa tehtävää syväpuhdistusta, ei pelkästään puolihuolimatonta imurointia. Jos siivoamiseen ja siistimiseen ei ole aikaa, aina voi palkata ammattilaisen asialle. Investointina se ei ole kovin suuri verrattuna siitä saatavaan hyötyyn. Ja turhasta tavarasta eroon pääseminen ennen muuttoa on jo maalaisjärjellä hyödyllistä, voi vihdoin laittaa kierrätykseen myös sen enolta saadun kalataulun hyvällä omallatunnolla. Ulkoalueet kuuluvat myös siistimisen piiriin, jos niitä myytävässä asunnossa on. Viimeistelty piha ja kukkiva puutarha on kutsuva, haluaahan potentiaalinen ostajaehdokas kohteen, jossa nämä ovat. Siistit ja huolitellut kulkutiet ja leikattu nurmi houkuttelevat villiä viidakkoa enemmän. Viimeisimpänä vinkkinä kodin myyntiin on sen stailaus. Me kaikki olemme ihailleet sisustuslehdissä kuvattuja kohteita, jotka hehkuvat eteerisyyttä ja onnea. Niinkin pienillä ratkaisuilla kuin saman värisillä pyyhkeillä kylpyhuoneessa tai WC-tiloissa voi tehdä suuria muutoksia. Pedatut vuoteet ja omien, henkilökohtaisten koriste-esineiden ja valokuvien pois laitto näytön ajaksi on myös sanottu vetoavan ostajaehdokkaisiin.  Ja kukat ja viherkasvit sisätiloissa lisäävät kodikkuuden tuntua. Olivat muutokset sitten suurempia remontteja tai vain puhtaan ja siistin kodin viimeistelyä, ehkä sittenkin kaikesta huolimatta kannattaa laittaa se pullataikina alulle. Ja kenties pannu tuoretta kahvia. Ainakaan siitä ei voi olla haittaa.

Pienempiä esteettisiä parannuksia