Alan julkaisuissa vuonna 2017 väitettiin, että Yhdysvalloissa varsinkin ensimmäisen kodin ostajat, niin kutsutut “milleanistit” haluavat isompia koteja. Tulokset ovat seurausta muutaman viime vuoden talouskasvusta ja tilastoista, joiden mukaan ensimmäisen asunnon koko on kasvanut 20 prosenttia vuosisadan alusta. Tämä suuntaus on kuitenkin keskittynyt suurempiin kaupunkeihin, kuten San Franciscoon ja New Yorkiin. Useat sosiologiset-, taloudelliset- ja rakentamislähteet viittaavat siihen, että vaikka volyymiltään prosentuaalisesti vähemmistössä olevat minitalot eivät tilastojen kärjissä heilu, niiden suosio jatkaa kasvuaan vaihtoehtoisena asumismuotona ympäri maailmaa. Jokainen, joka on koskaan asunut suurkaupunkialueella jossain päin maailmaa, tietää, että yhä pienemmät asuinmuodot ovat tulossa osaksi valtavirtaa, ja trendi jatkuu aina yhä pienenevään suuntaan. Vasta vähän aikaa sitten uutisoitiin, että Isossa Britanniassa suuri viktoriaaninen rakennus muutettiin 14 toimivaksi mini-studioksi, joiden pinta-ala on 18 neliömetriä. Suomessa minitalot tulivat markkinoille vuonna 2016. Arkkitehtiopiskelija Olli Enteen projektista lähtenyt 49 neliömetrin omakotitalojen kysyntä oli niin laajaa, että nykyään jopa valmistaloja saa minikokoisena.

Minitalot, tulevaisuuden asumisratkaisu

Taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys avainasemassa

Useat ihmiset näkevät pienemmät asuinratkaisut yhtä ympäristöä säästävinä kuin kierrätyksen ja vaihtoehtoisen energiantuotannon. Yksi ihminen ei tarvitse palatsia ollakseen tyytyväinen, ja pienet talot kuormittavat ympäristöä vähemmän. Tärkeämpi syy on kuitenkin taloudellinen. Suomessa 49 neliön talopaketin saa noin 30 tuhannella eurolla. Ajatus kymmenien vuosien asuntolainasta opintolainojen päälle ei vetoa nuorempiin ostajiin, ja minitalolla voi päästä oman kodin omistajaksi suhteellisen edullisesti. Minitalon sisustuksessakin säästää, kun ei tarvitse kalustaa useita huoneita ja kerroksia, ja lämmityskustannukset ovat suhteessa talon kokoon. Luonnollisesti minitalossa pitää olla luovia ratkaisuja tilankäyttöön. Seinälle nostettavat sängyt, kekseliäät varastoratkaisut ja ylipäätään tilojen muunneltavuus käyttötarkoituksen mukaan tekee pienestäkin kodista toimivan. Myös suurimpien kaupunkien tontit alkavat olla kiven takana. Myynnissä olevat tontit ovat valitettavan usein pienempiä kuin muutama vuosikymmen sitten, joten uudisrakentamisen ratkaisuja joudutaan pohtimaan myös tältä kannalta.

Porsaanmentävä reikä Suomen laissa

Ehkä mielenkiintoisin Suomen oloissa minitalojen puolesta puhuja on minitalon mentävä reikä Suomen laissa. Omakotitalon minimikoko on määritelty 50 neliöksi ja alle tämän neliömäärän rakennuksia eivät koske kaikki rakennusmääräykset. Se ei tarkoita, etteikö pieneen taloon saisi kaikki samat mukavuudet kuin varsinaiseen omakotitaloon. Pesutilat, lämmitys ja eristykset ovat samoja kuin suuremmissakin kodeissa. Kun perustukset ovat valmiita ja sähkö-, vesi- ja viemärityöt hoidettu, on minitalo taloudellinen ja moderni ratkaisu yksineläjälle tai pariskunnalle. Suomessa pienimmät minitalot ovat jopa 21 neliöisiä. Kissaa ei näin pienessä kodissa kannata pyöritellä, mutta keittiösyvennys ja kylpyhuone tekee näinkin pienestä talosta ympäri vuoden asuttavan. Isot ikkunat luovat silti minitaloihin tilan tuntua ja valoisuutta, ja huonekorkeus ei minitaloissa ole hobittien pituuden mukainen, päinvastoin.

Mitä muu maailma edellä

Asumiskustannukset, ekologisuus ja yhä kalliimmat asuntojen hinnat ympäri maailmaa ovat luoneet uusien asumisratkaisujen buumin, joissa minitalot ovat vain yksi osa. Rahtikonteista on rakennettu asuntoja, asuntolaivat ovat tulleet uudestaan suosituiksi, valmistalopaketit jatkavat kasvamistaan vuosi vuodelta ja jopa jaetut asuntolainat ja yhteisasuminen valloittavat maailmalla. Useissa maissa pitkin tyhjillään olleita rakennuksia pakkolunastetaan valtioitten toimesta, laittomat talonvaltaukset lisääntyvät ja useissa suurkaupungeissa vuokrataan asumattomia rakennuksia ihmisille, jotka lyhytaikaisesti toimivat asuntojen “vartijoina”. Siksi edullisten minikotien suosion voi vain kuvitella kasvavan kuriositeetista varteenotettavaksi asumisratkaisuksi. Hallitusten tulisi kannustaa monimuotoisempaa asumiskulttuuria yhä muuttuvassa yhteiskunnassa tukien pienempien asumismuotojen kehittämistä. Minitalojen kannattaminen ei pelkästään helpota kaupunkien tilanahtautta, vaan kannustaa tulevia sukupolvia taloudellisempaan ajatteluun ja ympäristöystävällisyyteen.

Mitä muu maailma edellä