Välillä voi tuntua siltä, että kaikkien muiden kodit ovat aina niin siistejä, kauniita ja hyvin sisustettuja, eikä oma koti näytä yhtään niin hyvältä. Aikakauslehtien ja internetin täydelliset valokuvat erilaisista kodeista voivat tuntua aina niin saavuttamattomilta, varsinkin budjetin osalta. Pienellä suunnittelulla, vaivalla ja ajalla, jokaisesta kodista voi saada ylellisen näköisen.

Miten saat kotisi näyttämään ylelliseltä pienellä budjetilla

Suuret remontit ja muutokset vievät myös aikaa, sekä ne ovat usein kalliita. Lähtökohtaisesti kannattaa yrittää katsoa omaa kotiaan uusilla silmillä ja siirtää ensin huonekalujen paikkaa. Uusi perspektiivi tilaan helpottaa sisustamista ja saa sinut ajattelemaan asioita eri tavalla. Ei haittaa, vaikka juuri siirretyt huonekalut eivät olisikaan sopivassa paikassa. Ne voi aina siirtää tuttuun paikkaan takaisin.

Perusasiat kuntoon

Yksi yhteinen tekijä monessa ylellisen näköisessä kodissa on aina siisteys. Siistin kodin tekevät puhtaat nurkat ja kulmat, kiiltävät lattiat, pyyhityt työpinnat ja pestyt tekstiilit. Säännöllisiä suursiivouksia kannattaa suunnitella vähintään kaksi kertaa vuodessa ja pitää silloin huoli myös verhojen ja pehmeiden huonekalujen kunnosta. Verhojen ja pehmeiden huonekalujen kunto on siisteyden lisäksi tärkeää. Ylellisen näköisiä tekstiilejä saa hyvin edullisesti niin sisustusliikkeistä kuin myös netistä tilaamalla. Ylellisen näköisissä kodeissa et näe kuluneita tai likaisia elementtejä. Sohvat ja nojatuolit voi suojata erilaisilla suoja-aineilla, jotta ne kestäisivät käytön pidempään. Varsinkin kodissa, jossa on lapsia tai lemmikkejä, suojaaminen kannattaa. Siistiin kotiin kuuluvat myös järjestyksessä olevat kaapit ja varastot, eikä näkyvillä ole ylimääräistä tavaraa. Jos kodissasi on tehty huonoja säilytysratkaisuja, kannattaa etsiä erilaisia koreja sekä hyllyjä, joilla samalla sekä sisustat, että saat tavarat järjestykseen. Heitä vanhat ja turhat tavarat rohkeasti kierrätykseen, joko sopivaan roskikseen tai myy ne eteenpäin kirppiksellä.

Käy läpi kotisi pinnat. Ovatko seinien maalit ja tapetit siistejä? Tarvitseeko keittiön työpöytä hionnan? Maalaamalla ja tapetoimalla voit muuttaa kodin ilmapiiriä paljon. Voit tehdä itse pientä pintaremonttia, joka ei ole kovin kallista. Jos asut vuokra-asunnossa, jossa esimerkiksi seinien maalaaminen ei ole sallittua, yritä sisustaa koti niin, että huonekalut peittävät ne pahimmat paikat.

 

Sisustus

Ylellinen sisustus voi tarkoittaa monia eri asioita. Luksuksen ei tarvitse olla aina se kaikkein kallein ja uusin tavara. Yksinkertaisesti uudistamalla sisustusta pienilläkin asioilla, voit saada kotisi ilmeen muuttumaan täysin. Esimerkiksi lamput ja valaistus kannattaa uusia aika-ajoin. Ne saattavat olla jo kuluneita ja tyyliltään vanhentuneita, joten etsi rohkeasti trendikkäämpiä lamppuja. Ovet ja erilaiset kodin kahvat kannattaa uusia. Ovien maalaus ja vaihto virkistävät ilmettä. Mikäli kotisi on pieni, voivat lasiovet olla ratkaisu, jolla tuot tilaan lisää avaruutta. Ovenkahvat ja keittiökaappien kahvat kannattaa myös tarkistaa – ne ovat kovassa käytössä, joten ne pilaavat helposti tyylikkäänkin kodin.

Sisustus

Pienet sisustusesineet ovat usein edullisia ja niitä on myös helppo vaihtaa sesongin mukaan. Näitä ovat esimerkiksi kynttilät, tyynyt, viltit ja koriste-esineet. Vuodenajan mukaan vaihtuva koti pitää sinut ja kotitaloutesi pirteänä, sekä muistuttaa aina suursiivouksesta ja järjestyksestä. Valitse kotiisi tietyt sävyt ja elementit, jotka näkyvät kaikkialla. Yhtenäinen värimaailma ja sointuvat sävyt tuovat harmoniaa. Ylellisiä väriyhdistelmiä voivat olla esimerkiksi beige ja kulta, sekä musta ja valkoinen. Tärkeintä on ylläpitää pienilläkin asioilla samaa tyyliä koko kodissa. Monia sisustusesineitä löytyy myynnissä kirpputoreilta tai netistä second hand- tuotteena. Katso kaikki vaihtoehdot läpi! Monelle epäsopiva luksusesine saattaa olla sopiva juuri sinun kotiisi. Jokainen koti on nimittäin erilainen, eivätkä kaikki sisustusesineet sovi aina kaikille.