Mitä jos voittaisit lotossa. Ei, ei meidän Veikkauksen lauantai perinteisessä, vaan kunnon Eurojackpotin päävoiton, sanotaan nyt vaikka sellaiset 90 miljoonaa. Sillä rahalla voisi lähteä jo maailmalle shoppailemaan itselleen uutta asuntoa. Ajattele, että uuden, hulppean kodin varustuksiin kuuluisi automaattisesti oma elokuvateatteri, uima-allas, tenniskenttä ja tarpeeksi makuuhuoneita koko suvun tulla ja vierailla. Ei tarvitsisi itse sijailla varavuoteita, koska ainakin yksi kodinhoitaja pitää kunnon miljonäärin taloudessa olla. Mutta kuinka pitkälle euromiljoonat maailmalla riittäisivät? Ehkä kuitenkin kannattaisi katsastaa myös kotomaan tarjonta, ihan vain varmuuden vuoksi. Voi sitten tehdä vertailua, kun se aika koittaa. Valitettavasti edes suurimmat voittopotit eivät riitä edes murto-osaan maailman arvokkaimmista asunnoista. Mutta huvin vuoksi, ja uusien unelmien takia, käydään katsastamassa, kuinka miljardöörit maailmalla asustavat.

Lontoo, Yhdysvallat ja – Mumbai

Useat lähteet sanovat, että Buckinghamin palatsi on maailman arvokkain rakennus. Arvioitu hinta on 1.4 miljardia euroa. Periaatteessa olisi kuitenkin sama, jos sanottaisiin, että Valkoinen Talo tai Suomen Presidentin Linna olisivat kyseisten maiden kalleimpia rakennuksia. Näistä mikään ei ole, eikä luultavimmin koskaan tule, myyntiin, koska yksityinen henkilö tai yritys ei niitä omista. Lontoosta kuitenkin löytyy valikoima maailman kalleimpia yksityisessä omistuksessa olevia rakennuksia. Kensington Palace Gardens on asuinalueena maailman arvokkain. Suomalaisen miljonäärin rahat ehkä juuri ja juuri riittäisivät, jos asuminen Roman Abramovichin tai Ecclestonen jälkikasvun naapurina kiinnostaa. Kensington Palace Gardenista pääsee näppärästi Hyde Parkin läpi katsastamaan vuonna vuonna 2011 valmistunutta, silloin maailman arvokkaimmaksi kerrostalokompleksiksi mainostettua One Hyde Park rakennusta. Noin 120 miljoonalla irtoaisi ylimmät kerrokset, mutta bonuksena kaupan päälle saisi muun muassa ammattimaiset henkivartijat, oman viinikellarin ja yksityisen tunnelin viereiseen Mandarin Oriental-hotelliin. Jos pysytään moderneissa rakennuksissa hetki, ja suunnataan Intian Mumbaihin. Siellä Intian varakkain mies Mukesh Ambani rakensi itselleen vuonna 2014 valmistuneen, arviolta noin 900 miljoonaa maksaneen ja 27 kerrosta korkean Antilia kompleksin. Kaikkien modernien mukavuuksien, kuten helikopterikentän lisäksi rakennuksessa on tilat 600 henkilökunnan jäsenelle. Yhdysvalloissa on luultavasti maailman laajin valikoima arvokkaita kiinteistöjä. Kalifornia, Florida ja useat muut osavaltiot aina Montanaa myöten vilisevät miljardöörien valtavia komplekseja. Luonnollisesti Bill Gates ja Oprah Winfrey johtavat tunnettujen nimien listaa, ja noin 100 miljoonalla Jenkeistä saa itselleen jo hulvattoman lukaalin. Ja jos haluaa kuninkaallisten jalanjäljissä kulkea, Belgian kuningas Leopold toisen aikoinaan omistama Villa Leopolda irtoaisi noin 700 miljoonalla. Tämä suunnaton kompleksi Ranskan Rivieralla on palvellut esimerkiksi Alfred Hitchcockin elokuvassa Varkaitten Paratiisi.

Suomen arvokiinteistöt

Verrattuna maailman arvokiinteistöhin Suomessa lottovoittajan rahat riittävät paljon pidemmälle. Ja vaikka ylellisyyttä ja näyttävyyttä löytyy täältäkin, omaa jätskihuonetta tai salaista tunnelia Kämppiin ei taida Suomesta saada. Luonnollisesti Helsinki ja Uusimaa käsittää suurimman osan kotimaisista miljoonalukaaleista. Lauttasaaressa sijaitseva upea merenrantakiinteistö irtoaisi noin 10 miljoonalla. Omalla rantaviivalla ja mukavan kokoisella uima-altaalla varusteltu talo olisi varmaankin hieno paikka kutsua kateelliset kaverit grillijuhliin. Eira ja Ullanlinna ovat alueita, joissa kalliita kerrostaloasuntoja löytyy useampiakin. Hulppeat merinäköalat ja ylimmät kerrokset nostavat kiinteistöjen hintoja täällä helposti 5 miljoonan pintaan. Espoo on myös tunnettu kalliista rakennuksistaan. Parhaimmat kodit tulevat omalla rantaviivalla, ja ylimääräisellä rahalla ostetun huvipurren voi siten helposti parkkeerata omaan laituriin. Eli kun Eurojacpot voitot kilahtavat omalle tilille on voittajalla valinnan vaikeutta päättää, mihin rahansa tuhlaa. Ja lohdutukseksi niille, jotka onnistuvat Veikkauksen pääpotin voittamaan, kyllä ihan kivoja huviloita saa muutamalla miljoonallakin, sekä Suomesta että maailmalta.

Suomen arvokiinteistöt