Mikä onkaan ihanampaa kuin nauttia Suomen kesästä omalla, kauniilla pihalla tai parvekkeella, kutsua ystäviä kylään ja rentoutua hyvässä seurassa. Grillata maukasta ruokaa ja iloita pitkistä, valoisista illoista.

Mutta entä kun piha on villiintynyt varsinaiseksi viidakoksi tai parveke edustaa betonilähiötä parhaimmillaan; kuka silloin kehtaa järjestää minkäänlaisia karkeloita? Ja ne auringon polttamat muovikalusteet uhkaavat luhistua seuraavan istujan alla, eikä värikkäistä kukista ole jäljellä muuta kuin surulliset rangat. Pihan ja parvekkeen kuntoon laitto ei ole aivan ilmaista, mutta hyvä suunnittelu varmistaa, että uhrattu aika ja raha ei jää vain yhden kesän mittaiseksi. Jos puutarhan joutuu laittamaan aivan uusiksi, ammattilaisen apukaan ole pois suljettu vaihtoehto. Parvekkeen yleensä voi kunnostaa itsekin, ovathan sisustuslehdet täynnä mitä upeimpia ideoita.

Puutarha ja parveke kuntoon

Parvekkeelle uusi ilme

Kun on tullut aika uudistaa vanhan ja väsyneen oloinen parveke, on parasta aloittaa ihan perusasioista. Jos vanha maali hilseilee ja betonilattia tuntuu liian pelkistetyltä, on parasta aloittaa pinnoista. Taloyhtiöissä lupa pitää kysyä etukäteen parvekkeen maalaukselle tai muulle kunnostukselle, ja yleensä värimaailmaa ei voi muuttaa. Parvekkeen lasitus on myös luvanvarainen uudistus, mutta ehkä kannattaa tätä suunnitellessa ehdottaa sitä koko taloyhtiön kattavaksi kunnostustyöksi, jolloin hinta per asunto saattaa olla halvempi. Parvekkeen lattialle on olemassa erilaisia laudoitusratkaisuja tai lattian voi myös päällystää erityisesti siihen tarkoitetulla matolla. Jos päätyy lautapintaan, voi sitä helposti muokata kodikkaammaksi irrallisilla, pienillä matoilla. Parvekkeen koko myös asettaa rajoituksia sen suunnitteluun. Jos tilaa ei ole liikaa, on aivan turha haaveilla kymmenen hengen terassikalusteista. Muutenkin liian täyteen ahdettu parveke on enemmänkin klaustrofobinen tunnelmaltaan kuin rentouttava. Kun pinnat ja kalusteet on laitettu kuntoon, on aika miettiä muuta sisustusta. Parvekekukat ovat klassisesti suosittuja. Niitä valitessa tulee pitää mielessä, kuinka helppohoitosia kasveja haluaa. Myös pidemmät lomat ja mahdolliset lemmikkieläimet saattavat rajoittaa vihermaailman valintaa. Kun parveke on hyvin suunniteltu ja toteutettu voi siitä nauttia ympäri vuoden. Lämpölamput ja parvekelasit tekevät tästä ulkotilasta olohuoneen jatkeen koko perheelle.

Puutarha vie aikaa

Kysyy keneltä tahansa pihan omistajalta, kaunis ja hyvin hoidettu puutarha vie paljon aikaa. Jollei ole valmis ottamaan viheralueen hoitoa harrastuksena, on ehkä parempi miettiä patiolaatoitusta ja melkeinpä ilman hoitoa toimeen tulevia kasveja. Jos pihan haluaa suunnitella uusiksi, on kyseessä yleensä muutaman vuoden kestävä projekti. Vaikka rakenteellisesti ei olisi muuttamassa puutarhaa, puiden ja kasvien menestymistä ei voi aina ennustaa, ja ainakin yksi kasvukausi vaaditaan lopputuloksen näkemiseksi. Jos suunnittelun aloittaminen tuottaa hankaluuksia, voi aina kysyä ammattilaisen apua. Mitään halpaa touhua ulkoalueen uusiksi laittaminen ei ole, mutta se voi myös korottaa koko kiinteistön arvoa. Ammattilaisilla on olemassa ratkaisuja jokaiselle, alkaen siitä, kuinka helppohoitoista puutarhaa haluaa. Aina ei koko puutarhaa tarvitse laittaa uusiksi. Kenties vain paremmin suunniteltu kasvien ja kukkien istutus ja uudet puutarhakalusteet piristävät jo tarpeeksi. Ihana, oma kasvimaa on myös helpohko toteuttaa, ja herneet omasta maasta maistuvat sata kertaa paremmille kuin torilta ostetut. Arboristi on syytä kutsua paikalle, jos epäilee hetkeäkään, että pihan puissa on ongelmia. Joskus lahoja puita ei huomaa ulkoapäin, ja on huomattavasti parempi hankkiutua niistä eroon ennen kuin ne kaatuvat itsestään. Hyvin suunniteltu on melkein tehty. Kun on päättänyt parvekkeen tai pihan kunnostuksesta, budjetoinut ja joko itse tehnyt tai antanut ammattilaisen hoitaa, voi lopputuloksesta nauttia kesästä kesään. Melkein, sillä kastelu ja lannoitus on vieläkin jonkun hoidettava.